ΕΜΜΕΛΕΙΑ: Είδος αρχαίου χορού τον οποίον χόρευαν με συνοδεία μουσικών οργάνων.

Η Ελληνική Χορευτική & Μουσική Παράδοση “Εφαλτήριο Δημιουργίας”.

Ο χορός, η μουσική και το τραγούδι είναι μέσο έκφρασης της χαράς, της λύπης, του έρωτα, των πιο έντονων συναισθημάτων του ανθρώπου και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης. Η πολιτιστική μας αυτή κληρονομιά είναι ένα ισχυρό διαβατήριο στο ταξίδι της ιστορίας, ένας θησαυρός που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μουσειακό είδος αλλά να αποτελεί εφαλτήριο δημιουργίας.

Με αυτή την πεποίθηση, το 1986, ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Στεφάνου ίδρυσε το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, το σημερινό Κέντρο Παραδοσιακού Χορού “ΕΜΜΕΛΕΙΑ”, ένα οργανωμένο καλλιτεχνικό εργαστήρι, αναγνωρισμένο απο το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα με τα μαθήματα έχει Χορευτικό Συγκρότημα και Χορωδία Πραδοσιακής Μουσικής.

Λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών που προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και τις χαμένες πατρίδες μας, τον Πόντο, τη Μ. Ασία και τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη. Παράλληλα, λειτουργούν τμήματα εξειδικευμένης εκμάθησης Ποντιακών και Κρητικών χορών.

Επιπλέον στα παιδικά τμήματα ακολουθείται ένα είδος μουσικοκινητικής αγωγής, τέτοιο ώστε, ο χορός και οι ήχοι να συνδυάζονται με παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο οι μικροί μας μαθητές, μέσα απο την ψυχαγωγία, προσεγγίζουν, γνωρίζουν και αγαπούν την παράδοση του τόπου μας.

Το Κέντρο “ΕΜΜΕΛΕΙΑ” έχει δημιουργήσει ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ όπου το αντικείμενο διδασκαλίας είναι εξειδικευμένο και ανωτέρου επιπέδου. Πολλά μέλη της ομάδας αυτής προέρχονται απο παλαιότερα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Κέντρου, γεγονός ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται για την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη νέα γενιά. Το Κέντρο διοργανώνει μουσικοχορευτικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Δήμου και άλλων φορέων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Έχουμε δημιουργήσει ιματιοθήκη με εβδομήντα φορεσιές απο τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, την οποία συντηρούμε και ανανεώνουμε. Το Κέντρο Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής “ΕΜΜΕΛΕΙΑ” έχει ως βασικό μέλημά του, με συστηματική εργασία, αγάπη και ενδιαφέρον, να συνεχίσει και στο μέλλον τις προσπάθειες για τη διάδοση της Μουσικοχορευτικής Λαϊκής Παράδοσης του τόπου μας.

Λεωφ. Μαραθώνος 4, 14565 Άγ. Στέφανος, Αττική
Τηλ. & Fax.: 2108142297, E-mail: emmeleia@sylgast.gr